DSCF2907-normal.jpg

Mulla alko pariviikkoa sitten harjottelu täällä kiinassa päiväkodissa, joka sijaitsee ihan Shanghain ydinkeskustassa. Olin aikaisemmin lukenut edellisen vuoden opiskelijoiden raportteja kyseisestä paikasta eli oli tietynlainen ennakko käsitys kerennyt muodostua. Meille sanottiin ettei täälä välttämättä kukaan puhu meille englantia ja lasten kurinpito voi poiketa aikapaljon suomalaisesta tavasta, mutta miten koin itse kaiken ensimmäisillä viikoilla ja mitkä olivat mielipiteeni kaikesta siittä?

Päiväkotiin haetaan aamulla lapset koulubussilla, jotka keräävät tienvarsilta pysäkeiltä lapset. Aamulla heiltä tarkistetaan suu, korvat sekä kädet ja erityisesti kynnen aluset. He leikkivät ilmeisesti aika vapaamuotoisesti aamulla ennen aamutanssia. Musiikin soidessa kaijuttimista, hoitajat järjestävät lapset tarkkaan suoriin jonoihin ja riveihin ja sitten he toistavat aina saman tanssin. Ajasa menee suurin osa lasten järjestelyyn, sillä myös ihan pienimmät 2vuotiaatkin joutuvat pysyä paikallaan katse oikeaan suuntaan ennen tanssin aloittamista ja sen aikana. 

Luokkahuoneissa, joiksi hoitajat kutsuvat huoneita, on joakisessa noin 25 lasta, yksi opettaja, hoitaja, keittäjä ja siivooja. Kerroksia on kolme ja huoneita kerroksessa on 4-5 eli tuontekiöitä on paljon. Tehtävät on tarkkaan rajatut, joa on tuonut pieniä ongelmia minun osallistumiseen. Kun menen peittelemään lapsia nukkariin, hoitaja tulee hätistelemään minut pois hänen töistään. Päivisin lapsilla iästä riippumatta on kiinan kielentunti, englannin tunti, matikan tunti sekä nukkumisaika 2,5 tuntia. Lisäksi on syönti ja ulkoilu. 

DSCF2906-normal.jpg

Piha on iso, ja sillä on paljon värikkäitä leikkitelineitä, jotka ovat käytössä vain aamulla vähän aikaan..

DSCF2889-normal.jpg

Tässä on minun ryhmäni. Lapset ovat 5-6 vuotiaita, eli osa käy toisessa ryhmässä esikoulua. Päivällä lapset istuvat useaan kertaan tällaisessa järjestyksessä, pyörimättä, hiljaa ja kädet polvilla ja kuuntelevat opettajaa, josta en saa selvää mistä hän puhuu.. Lapsilla on usein muutakin paljon mielenkiintoisempaa tekemistä ja istuminen paikallaan ei sovi heille, joten liikkuessaan tai jutellessaan toisilleen, ohjaajat nostavat heidät eripaikkaan. He vaihtava joko toisen lapsen kanssa paikkaa tai sitten he joutuvat seisomaan nurkkaan. Kuri on täällä nii kovaa että ohjaajan ei tarvitse kuin kerran korottaa ääntään ja sanoa joku blaablaaa vähän äkäsemmällä äänellä nii lapset vaikenevat hetkessä. 

DSCF2887-normal.jpgDSCF2883-normal.jpg

Tässä lapsille annettiin värityskuvat, joiden värittämiseen oli tiukat säännöt. Värityksen piti tulla nopeaa valmiiksi sekä väri ei saanut tulla yli rajojen. Koska kaikkia lapset eivät saaneet ajallaan väritystä tehtyä, he saivat haukut ja käsien pesun aikana ohjaaja väritti loppuun kaikki lasten työt, ja viimeisteli työt ettei näkynyt ollenkaan valkoista.. Kuvista näkee harvoin että sen olisi värittänyt lapsi, sillä aikuinen tekee joka kerta siihen jotain lisää..

DSCF2895-normal.jpgDSCF2896-normal.jpg

Pakko sanoa nuista vessoista että, täällä ei käytetä vessapaperia päiväkodeissa, ei edes vaikka olisi isompikin hätä..hygienia.. 

Nukkari on erikseen, ja siellä on jokaisella sänky, jossa on peitto ja tyyny muttei patjaa! Täälä peitto taitetaan kahtia, jotta toinen puoli menee lapsen alle ja toisen päälle.. Suurin ihmetyksen aihe on ollut täällä se,että kaikkien on pakko nukkua se määrätty 2,5 tuntia vaikkei väsyttäisikään. Sen ajan jokaisen on pidettävä silmät kiinni eikä saa liikkua. Ikävintä on ehkä se, kun huomaa että joku pieni on juuri nukahtanut ja unissaan kääntää kylkeä, jolloin peitto ei olekkaan enää suorassa -> hoitaja kiitää paikalle ja suoristaa nukkuvalta lapselta peiton, jonka seurauksena lapsi herää ja sen seurauksena saa haukut jonka seurauksena lapsi itkee ja hoitaja poistuu lapsen luota..!!! Jos osaisin kiinaa niin en pystyis olla hiljaa ja kattoa tommosta vierestä mut ko eihän tämä hoitaja osaa englantia..Pakko niellä kiukku ja suuttumus mut näin se vaan on..

DSCF2904-normal.jpg

Tämä pesuallas on ulkona, lasten tulee pestä kädet aamulla ennen päiväkotiin menoa..

Lopuksi kirjoitan viivoilla asioita joita ihmettelen/kummastelen/joka on todella hyvä/huonoa tässä päiväkodissa.

- Erityisesti pistää silmään se, että ruokailun jälkeen hoitaja ottaa hammaslangan ja kiertää kaikki lapset samalla hammaslangalla ja puhdistaa välit.. MIKSI? Onko täällä niin kallista hammaslanka et yhdellä päivässä pitää selvitä?

- Meille sanottiin, että opettelemme kiinalaistia tansseja/aamutervehdys herätys tansseja yms joku tommosia täällä ollessa ja saimme käsityksen että lapset ovat mukana. Mutta pyh! Keskiviikkoisin tulee mies opettamaan kiinalaista valssia sinne ja OPETTAJAT menevät tanssimaan..Liika vaikeaa ->seurataan siis vain sivusta

- Vaihdoin ryhmää heti ensimmäisen päivän jälkeen, koska ensimmäisessä ryhmässä olevat hoitajat eivät puhuneet englantia ja siirryin ryhmään jossa oleva ohjaaja osaisi. No, jos osaakin ei hän ymmärrä mitään eikä myöskään puhu sitä minulle. Tai puhuu, ainut minkä hän sanoo et mennään syömään ja et "opettaja, mennään tanssimaan!".. Onko kiinalaiset ujoja vai mikä siinä on ettei edes tyttö jonka sanottiin osaavan englantia ei puhu mitään..?

- Lasten kunnioitus ohjaajia kohtaan täällä on ihan huippuluokkaa. Varmaan siksi täällä onkin niin karu kuri koska ryhmät onisoja nii pakko totella.

- Toisaalta välillä ärsyttää kun ei voi tehdä oikeen mitään täällä, koska lapset opiskelevat opettajien johdolla kiinaa,englantia tai matikkaa jolloin minun pitää pysyä hiljaa ja odotella vain.. Mut onneks heillä on välillä 10 min vapaata leikkiä niin pääsee leikkeihin mukaan vaikkei lapset ymmärrä englantia enkä minä kiinaa mut leikkiä voi silti! :)

- Täällä ohjaajilla on selkeät suosikit ja inhokit. on ärsyttävää katsoa kun jotkut tietyt lapset saa aina tarroja ja osallistua kun he viittaavat ja toiset ei sitten millään..Kerran olin soittanut yhden pojan kanssa soittimilla vapaan leikin aikana josta tämä poika oli todella iloinen, niiin sen jälkeen ohjaajat selvästi alkoivat ns.syrjimään tätä poikaa..Hän pääsi viimeisenä syömään, joutui nurkkaan vaikken nähnyt hänene tekevän mitää väärin ja sai lisää ruokaa vaikkei enää jaksanut.. Joillekkin oli joku ohjaaja sanonutkin ihan suoraan tyyliin et  " tuosta tykkään ja tuo on ihana ja tuoki on ihana lapsi mut nuot ja tuo on semmosia joita en vaan kestä ja joita en olisi halunnut ryhmääni.." mutta onneksi lapsilla on toisensa, he selvästi yrittävät vähentää tämmöisiä tilanteita ja auttavat toisiaan kun opettaja kysyy kysymyksen johon joku ei osaa vastata niin muut kuiskaavat sen hänelle..

Mutta niiin. Tämä on kyllä erittäin mielenkiintoinen harjottelu ja opettavainen kaikenkaikkiaan, vaikken ehkä voikkaan tehä niin paljon niin täällä kyllä oppii siltikin! Ja on tuota englantiaki tullu puhuttua vaikkakin välillä tuntuu et turhaa hommaa koska ei ne ymmärrä vaikka kuin selittää mut ihan oman kielenkehityksen takia jaksan yrittää : ) Meillä on joka viikko jokin teema joihin saamme keksiä jotain tekemistä, joten tulee olemaan mielenkiintoista ja kivaa! :) uskoisin:)