Ajattelin kirjotella nyt vähän tästä liikenteestä täällä ja tästä jokapäiväisestä elämäntyylistä, mitä ollaan päästy seuraamaan jo kahden viikon ajan:)

Kerran olen pelännyt liikenteessä ihan kunnolla ennen tätä matkaa. Nyt pelkokerroin on jo varmaan sata, lähes joka kerta mennessä taksilla tai bussilla. Ensimmäinen bussimatka, lentokentältä kampukselle, sai jokaisen varmasti valppaaksi ja pelkäämään välillä oman turvallisuuden puolesta. Suomi on ihastuttava maa, jossa liikenne toimii ja autot tottelevat liikennesääntöjä, vai miten se menikään? Suomessa uskaltaa nukahtaa bussissa matkalla eikä tarvitse seurata kokoajan liikennettä toivoen että ehkä selviää matkasta vammoitta. Jos suomessa on merkitty kaistat, viikenne valot tai liikenne merkit niin useimmin niitä totellaan. Vain harva ajaa päin honkia välittämättä mistään. Mutta miten liikenne sujuu paljon suuremmassa mittakaavassa?

Täällä, pallon toisella laidalla on ihan omat säännöt. Suomessa tunnetaan sana: taloudellinen ja sosiaalinen ajotyyli, täällä vastaavat sanat olisivat itsekäs ja toisista piittaamaton ajotyyli.

Kaistat: turhia viivoja tiessä, ei merkitse mitään. Jos kaistalle on merkitty esimm kääntyminen vasemmalle, voit mennä sille kaistalle vaikka jatkaisikin suuntaa suoraan, mistä löydät lyhimmän jonon niin liity siihen. Saatpahan etumatkaa vähän kun tulee rynnimään toisten keulaan hedän ajaessaan oikeilla kaistoilla, pakkohan siinä on jonkun väistää kun vain itse saa ajaa ensin. 

Liikennemerkit: turhia sutturoita ja tolppia teiden laidassa, kuka valvoo vaikka soittaisitkin torvea kielletyllä alueella? Niin kaikki muutkin tekee joten eihän siihen kukaan puutu jos vähän minäkin? Nopeusrajoitukset on vain turisteja varten. Turhaan niihin kiinnittää huomiota sinä aikana kun voit etsiä itsellesi lyhyemmän jonon tai vaihtelet kaistoja pujotellen hitaampien välissä. Nekin siis ihan turhia, turhaan paikkaan ovat rahansa laittaneet.

Liikenne valot: Pieniä valoja vain, kivan värisiä. Isommat valot löytyy autosta, joten miksi niitä huomioida? Vaikka olisi punainen niin sama painaa kaasu ja töötti pohjaan ja toivoa että suurin osa väistäisi. Jalankulkioiden valon palaessa on parempi vaan jatkaa matkaa, koska kyllä ne väistää ellei halua jäädä alle. Niinhän ne on ennenkin väistäneet.. Onneksi valoissa on vielä ajastimet josta näkee montako sekunttia kyseinen valopalaa, eli jos oletkin päättänyt jäädä odottelemaan punaisiin, voit lähteä suotta liikkeelle ajastimen näyttäessä vielä kymmentä sekunttia.

Linja-autot ja metrot: Juosten sisään ja juosten ulos. Turhaan muuten bussi joutuu pysähtyyn, onhan tässä kerta kiire! Vähän jos vilautat osoitetta hoputetaan kyytiin, koska "pakko lähteä liikkeelle, on kiire!" Istumaan pääset vain, jos bussissa on naisia tai se on melkein tyhjä(jota sattuu vain harvoin, mutta silloin kun bussi lähtee asemalta.) Kyllä ne naiset jaksavat seistä 20 minuutin matkan painavien kassejen ja roikkuvan lapsen kanssa, mutta miehet saavat no tottakai istuin paikan, hehän ovat tyhjin käsin ja arvokkaammassa asemassa. Mitenniin joukkoliikenne olisi vaaratonta? Eihän yhteen bussiin mahdu kuin noin sata ihmistä joista yli puolet seisovat käytävillä ja koittavat pitää jostain kiinni, jotteivat lentelisi bussin kiitäessä rikkinäisiä tietä samaa vauhtia kuin ehjällä tielläkin. Miksi hidastaa jos voi mennä vieläkin nopeampaa? 

Taksit: Taksilla pääsee turvallisesti perille ja on halvempaa ja helpompaa matkustaa pitempiä matkoja iltaisin. Kyllä vain, perille päästään ja halpaahan se on mutta missä turvallisuus? Taksin voit ottaa lennosta, kadulle seisomaan vain ja huitomaan. Kaikki tiet vievät määrän päähän kunhan et istu punaiseen taksiin. Niimpä, kerran vain eksytty mutta mitäs tuosta, maksakaa vain pyydetty hinta mutkan kanssa, sillä eihän taksikuskien tarvitse osata englantia joten he ovat vain töissä. Ei se taksi ainaskaan turhaa vitkuttele ja kuluta aikaa valoissa tai liikenteessä. Kun on vapaa tie niin silloin mennään eikä meinata. Liikenteessä ehkä pahimpia ovat taksit, mutta ei passaa valittaa, ollaan päästy aina ehjänä perille, ellei sydämmen uutta sijaintia kurkussa huomioida. Turvavyöthän on ihan pelkkää huuhaata, miksi laittaa sekä se vyö osa ja kiinnitys osa? Paljon helpompaa on laittaa vain vyö osa, muttei kiinnitys osaa, haitaksi vain penkissä semmoset. 

Sujuva ajotyyli, mikäs se on? Jos näet liikenteessä tutun jolle sinulla on asiaa, pysäyttäkää autot keskelle tietä vain, kyllä ne muut väistää. Jutelkaa ihmeessä pitkät keskustelut kesken pahimman iltapäivän ruuhkan, meneepähän aika paremmin. Voit myös päättää jättää vaimosi tai ystäväsi kauppaan jonka ohitse juuri ajoitte, pyäsytä auto ja odottele että voitte taas yhdessä jatkaa matkaa, Hyppää vaikka autosta ulos ja ala tupakoimaan, tai voit myös vaikka ottaa pienet torkut motarilla odotellessasi. Aamuisin voit jättää osan aamutoimista tekemättä, koska autolla ajohan on ajan hukkaa! Voit syödä aamiaisen ajaessasi bussia ja hörppiä välillä teetä suoraan termarista. Miehet, voitte ajella parran liikenteen sujuessa melkein hyvin, ja pitäkää ikkuna auki jolloin pieniä karvoja tai hilsettä tai jotain lentelisi mahdollisimman paljon takapenkillä olijoiden päälle. 

2013-10-16%2017.20.24-normal.jpg

Kuvittele tilanne että olet ajamassa kohti kaupunkia ja on semmonen kapeampi kohta, jossa mahtuu menemään vain juuri ja juuri kaksi vierekkäin. Miltä tuntuu kun edellä ajaa tämmönen ^ eikä väistä vaikka töötti on ollut pohjassa jo edelliseltä kiista paikalta asti? Täällä nuita kuljettajia on paljon ja ne vissiin vie tuota pahvia niijen asuntoihin johonki slummiin..reppanat :(

2013-10-15%2013.23.33-normal.jpg

Liikenteessä smalla kaistalla kulkevat, autot, linjaautot, taksit, skootterit(joita täällä on ihan sairaasti! yhden skootterin hinta euroina on 300..) ja jalankulkiat..Erittäin mielenkiintoinen yhdistelmä, enkä edes halua tietää mitkä täällä on kuolleisuus lukemat liikenteen kohdalla.. Ps.huomatkaa, ollaan julkkiksia ja kuten kuvassakin oleva tyttö tekee, meitä kuvataan hirveasti eikä edes salaa.. Ihanaa valkoisia ihmisiä!...

DSCF2862-normal.jpg

Metrossa tunnelma on melkein katossa, kun ei mahdu edes seisomaan kahdella jalalla tukevasti..Eipä kukaan ole yksin mut ei tuolla pärjäis joku jolla on paniikkihäiriö tai jokin ahdistuskohtaus mahdollisuus..

DSCF2851-normal.jpg

Liikenneympyrät on aika kivoja ja niistä näkee yleensä että ollaan kiinassa..

DSCF2828-normal.jpg

tää oli vaa nii kiva jotenki (:

DSCF2751-normal.jpg

ihmiset ja autot samassa liikenteessä = kaaos?

DSCF2668-normal.jpg

minä itte minä itte, lukkee nuitten ihmisten ajatuskuplassa.

Ko mietin pitkään monena päivänä et miten saisin teidät tajuamaan et millasta tää liikenne oikeesti on ja saisitte edes vähän kiinni tästä kaaoksesta joka täällä vallitsee nii päätin kirjottaa tälleen ehkä aika sarkastisesti mut täysin kiinalaisen näkökulmasta. Puhuttiin tyttöjen kans ko kerroin tästä nii ne sano et ei sitä oikeesti tiijjä jos ei nää ja jos kirjotan vaan et "on täällä se muutama miljoona autoa ja saman verran mopoja et ne yhdessä liikenteessä aiheuttaa sekasortoa, tulkaa itse katsomaan" nii ei siittä oikee saa napattua kiii mitenkää niimpä sit aattelin et näin se ehkä vähän selkiäis. ja siis kaikki iha nähtyjä juttuja useaan kertaan eli niiii näin täällä Shanghaissa mennään.

- Aino