"Syö sit munki puolesta sitä ihanaa kiinalaista ruokaa siellä ja nauti siittä!!" juuu niimpä minä aikoin tehdä. Vaan toisin kävi.

2013-10-14%2018.23.51-normal.jpg

Lentokoneessa tarjottiin kahdesti lennon aikana tämän näköistä sörssöä, joka oli yllättävän hyvää. Tai sitten se maistui hyvälle koska oli hirvittävä nälkä ja oli pakko saada jotain alas, tai aavistus täällä olevista ruuista pakotti ajattelemaan positiivisesti tämän näköisestä safkasta.

Tiistai iltana saimme opettajilta ruokakortit, joihin oli ladattu rahaa niin paljon, että niillä pitäisi pärjätä kuusi viikkoa. Ruoka koulun ruokalassa maksaa vähän annoksesta riippuen 0,53 senttiä - 1,17 euroa. Ruokalajeja on todella paljon tarjolla ja jokaiselta tiskiltä saa erilaista ruokaa, josta ei koskaan tiedä mitä lihaa siinä on, mutta aina on se varmaa että riisiä saa enemmän kuin tarpeeksi!

2013-10-16%2008.37.58-normal.jpg

Keskiviikon aamupala näytti tältä.. Keitto  maistui siltä kuin neste olisi kauhottu suolaisesta merestä ja mukaan olisi tarttunut levää, eli makukokemus oli kyllä kieltämättä ikimuistoinen. Ruisleipä? Mikäs se on? Tuo vaalea tietokone hiiren näköinen kikkara on meidän tutkimusten mukaan leipää, joka on valmistettu varmaan vaaleimmasta jauhosta jota ikinä mistään löytyy. Leipä ei ollut mitenkään mureaa tai maukasta, se ei maistunut miltään eikä eronnut kovinkaan paljoa vaahtomuovipatjasta.. Nuo kaksi puoliraa`an pullan näköistä palluraa oli vähän pasteijan tyylisiä, joissa oli munaa ja kasviksia sisällä ja oli muuhun ruokaan verrattuna hyvää(tai paremminkin syömä kelpoista). Tarjolla oli myös jotain pussimaidon näköistä juomaa, muttei otettu sitä näin ensimmäisellä kerralla, vaan tyydyimme hakemaan samassa kerroksessa olevasta marketista tuoremahua, jolla sai täytettyä mahaa riittävästi.

2013-10-16%2008.38.05-normal.jpg

Eräs ystäväinen täällä kiinassa sai tiskintakana iloisesti sirkuttelevalta ruokalan tädiltä tällaisia nyyttejä, joihin kukaan ei halunnut aluksi koskea. Näissä nyyteissä oli sisällä merilevän tyyppistä kesvustoa, joka oli toisaalta hyvää mutta vähän liian jännää näin perus suomalaisen makuun. Onneksi kiinassa on hyvä tapa, jos jättää osan ruuasta syömättä, koska se kertoo siittä että ruokaa oli riittävästi. Ikään kuin eräänlainen kiitos tarjotusta ruuasta.

2013-10-16%2012.33.07-normal.jpg

Täällä kiinassa perusraaka-aineita, joita joka taloudesta löytyy varmasti litroittain ja kiloittain on riisit, nuudelit ja öljyt. Juu onhan se toisaalta hyvä että he käyttävät ruuan valmistuksessa voin sijaan öljyä, mutta äääähh.. Kaikki friteerattu ruoka maistuu ihan samalle, munkkirasvalle. Puraiset yhden palasen ja huuliin jää öljyä ja kitalakea pitkin valuu öljyä kurkkuun ja suun valtaa munkkiöljy niin ihmettelempä vaan kuka siittä nauttii? Vaan kyllä siellä ruokalassa näkyy paljon ihmisiä jotka nauttivat ruuastaan eli kait se on tottumus kysymys. No, itse en ole lainkaan ihastunut munkkiöljyyn vaan alkaa enemmänkin kuvottamaan jo se pelkkä hajukin ja ruokahalu katoaa samantien. Tästä annoksesta huomaa varmaan millä on tullut vatsan murinoita vaijjennettua :) . Elikkäs tuo riisi on kyllä hyvää, mutta puikoilla sen syöminen meinaa toisinaan turhauttaa, koska jos päästät hetkeksikkin irti puikoista voit huoletta seuraavat viisi minuuttia harjoitella niiden käyttöä uudestaan. Pitemmän päälle vaalea riisi ei ole mitään huippuherkkua, mutta paremman puutteessa ei passaa valittaa. Tämä iso lättänä friteerattu pihvi on sisältä kanan lihaa, joka ei toisaalta maistunut kummoiselle, mutta jonka makua häiritsi tämä suurin vihollinen eli munkkirasva. Sipulirenkaita luulin saavani kun pyysin keittäjää laittamaan minulle nuita rinkuloita. Vaan enpäs arvannutkaan että tulen maistamaan tämänkin reissun aikana mustekalaa. Noh olihan sekin kokemus ja koostumus, jota tuskin unohtaa. Ei mustekala sinäänsä maistu oikeastaan miltään, mut hirmu sitkeetä se oli kyllä. Nuita nakin näköisiä pötkylöitä yritin sinnikkäästi maistaa, mutta kuinkas kävikään. En tänä päivänäkään tiedä mitä se on, mutta siihen jäi hampaat kiinni eikä siittä saanut palasta, joten lautaselle jäi kiittelemään keittäjiä :) .

2013-10-16%2012.32.58-normal.jpg

Täällä mielenkiintoista on ollut huomata se miten ruoka oikeasti eroaa suomen sapuskoista. Suomessa syödään tyyliin kahdesti päivässä LÄMMIN ruoka, mutta täällä sekin on toisin. Riisi, kastikkeet ja pihvit tarjotaan usein kylmänä. Kastikkeet ovat usein myös makeita ja maistuvat aika vahvasti etikalta. Itse kun olen tottunut lämpimiin ruokiin jää kaipaamaan sitä, että jossain nurkassa olisi mikro lämmitystä varten. Täällä ruoka on joko kylmää tai sitten todellakin kuumaa. Ruuan saa tuntumaan vielä kuumemmalta vahvoilla mausteilla. Lihoissa on usein enemmän luuta ja läskiä kuin sitä lihalihaa, mutta se maistuu ihan joulukinkulta, joten siksi niitä jaksaa sormeilla kahtakovemmin.

2013-10-15%2014.50.57-normal.jpg

Tämä oli tiistain eli saapumis päivän ensimmäinen kunnon ruoka täälä Shanghaissa. Menimme kauppakeskukseen, jossa kiinalais opiskelijat ohjasivat ilmeisesti parhaimpaan ravintolaan. Tilasin nuudelikeiton naudan lihalla. Nuudeli ja liemi oli ihan syömä kelpoista ja toisaalta hyvääkin, mutta ne lihat ei oikeen maistunut minulle. Niissä oli läskiä niin paljon ettei millän mennyt alas vaikka kuinka yritin! Täällä paikassa kohtasimme ensimmäistä kertaa sen karun totuuden, että puikot tulevat olemaan meidän ruokaottimet seuraavien kuuden viikon ajan. Kiinalais ihmisillä siellä ravintolassa oli naurussa pidättelemistä kun 17 suomalaista laitetaan syömään ensimmäistä kertaa puikoilla! Ongelmana oli se, ettei kukaan osannut oikeaa otetta ja koska kaikilla oli hirveä nälkä oli kaikki vähän äkäisiä koska ruoka oli niin lähellä mutta vaikeasti tavoiteltavissa! Vaan pakon edessä sitä oppii vaikka käsillä kävelemään ja niinhän me opittiin pikkuhiljaa sen, että kun on hyvä ote puikoista, ei kannate päästää irti ja juoda välillä vaan syö niin pitkään ensin kun puikot ovat vielä käsissä. Ravintola  vierailu oli kyllä hauska ja kaikkia on naurattanut tämä paljon jälkeen päin. Maksoin ateriasta juomineen 38 juania eli 4,75 euroa. Paikka oli kuulemma paras, joten mietin vaan että miten nämä ihmiset elää? Saako ne oikeasti paljon rahaa työstään vai onko elämä heillä semmoista jokapäiväsitä sinnittelemistä? Tuntuu ihan hullulta maksaa nuin naurettava hinta ruuasta, jota he ovat ensin pitkään valmistaneet ja jota me kohteliaasti jätimme kuppeihin.. Täytyy olla kiitollinen ilmaisesta kouluruuasta ja siittä että meillä ei oo samallainen tilanne suomessa kuin mikä täällä on..

2013-10-15%2011.02.50-normal.jpg

Kauppaan menimme ensimmäistä kertaa, jolloin kuvat ovat otettu. Ihmettelimme sitä pakkausten määrää mitä siellä oli. Siellä oli ylähyllyllä näkyviä purkkeja varmaan sataa erimakua ja kokoa ja näköä ja kaikkia. Ostettiin tässä yks päivä tommoinen yksi ja syötiin, nuudelia ja lihaliemikuutiolle maistuvaa ruokaa, hyvää! Isona plussana tälle kaikelle on se, että pakkauksen sisällä oli taitettava haarukka!! Tiskattu ja talteen laitettu hätävaralle :) . Täällä käytetään siis vain puikkoja ja pientä kauhan näköistä vehettä, jolla kiinalaisihmiset ryystävät lientä. He myös hörppivät näillä pienillä kauhoillaan sitä pussimaitoa, jonka he kaatavat koirankuppien näköisiin astioihin eli täällä ei ole mukeja käytössä ollenkaan. Tämän viikon aikana olen saanut hamstrattua haarukan ja lusikan, mutta kukaan täällä ei ole nähnyt yhtään veitseä! Eikö täällä käytetä sitä vai tä, tietääkö kukaan?

2013-10-15%2011.02.38-normal.jpg

Joku voisi luulla että olemme eksyneet koiranruoka kauppaan vaan eipäs olla. Tämä ei oletusten mukaan ole koiranruokaa, vaan jotain kiinalaisten herkkua. Jos osais kiinaa asia varmasti selviäisi pakkauksia lukemalla, mutta sattuneesta syystä ei ole tämän kielen taitoja riittävästi, joten olemme yrittäneet tutkia pakkauksia. Hiiren häntiä, sammakon reisiä, pähkinöitä, siankorvia vai mitä? Ei tietoakaan! Ei olla päästy oikein mihinkään lopputulokseen näitten pakkausten suhteen, joten ellei kukaan opi yhtäkkiä kiinaa, nämä pakkaukset jäävät täydeksi arvoitukseksi. :)

 

Tämän kirjotuksen luettuaan on porukassa varmasti paljon erimieltä olevia ihmisiä ja siksipä perustelen puheeni. Elikkäs. Tämä kirjoitus on kirjoitettu täysin minun oman kokemuksten ja näkemysten ja mielipiteiden varaan eli en voi väittää että kaikki täällä olisi samaa mieltä. Tiedän olevani toisinaan ehkä liiankin valikoiva ja harhaluuloinen ruuan suhteen mutten tunnusta julkisesti olevani nirso. Joitain viitteitä voi olla kuitenki havaittavissa ehkä, mutta jokainen tulkitkoon itse. En väitä etteikö koko kiinasta löytyisi hyvää ruokaa, kyllä löytyi keskustakeskustasta ruokaa joka oli niin tavallista ja normaalia että voin vain muistella hyvällä. Vaan täällä kampuksella on kolmessa kerroksessa ruokalat, johtunee kait 6000 oppilaan joukosta, joka heillä on joka päivä ruokittavanaan. Vasta loppuviikosta saimme kuulla, että ensimmäisessä kerroksessa on ns. "heikompi tasoista ruokaa" kuin kolmannessa kerroksessa. Tämä pitää mielestäni paikkaansa, sillä kävimme yksi päivä siellä ruokailemassa ja ruoka oli tavallaan ihan hyvää. Lisää ruokakuvia olisi löytynyt kännykästäni, sillä olen kuvannut joka ikisen syömäni ruuan täältä, mutta en oo mikään tekniikanihmelapsia ja siksi menin painamaan väärää nappia, jonka seurauksena en voi siirtää tällä koneella kuvia koneelle kännykstä.

Mutta tämmöistä tänään, huomenna olisi luvassa shoppailuashoppailuashoppailua Shanghain ydin keskustassa, johon lähdemme heti alkupäivästä, jotta saamme riittävästi aikaa siellä oloon :) Kuulemisiin muu maailma, täällä Aino, Shanghai :)